Termenul  de Aparținător este folosit cu preponderență în context medical, pentru a delimita rolul persoanei care îl însoțește pe pacientul care, din pricina problemelor de sănătate, nu poate / nu se mai poate descurca singur.

 

Cu toate acestea, aparținătorul ajunge să fie mai mult decât un însoțitor ori, după caz, reprezentant legal al pacientului. În cele mai multe dintre cazuri, el continuă să îl sprijine pe pacient și în viața privată, punându-i la dispoziție diferite resurse și servicii. De exemplu, îi pregătește și servește hrana, îl ajută să se îmbrace, să se spele, să se deplaseze, îi asigură partea de menaj, îi cumpără, organizează și administrează medicamentele, ține legătura cu medicii, îl ajută să își plătească facturile și, nu de puține ori, îi asigură chiar și confortul psihic necesar. 

 

Rolul de aparținător este de obicei asumat de către una sau mai multe rude ale pacientului, ori de către cineva apropiat și de încredere.

Dar, dacă acest lucru nu este posibil, în situația în care resursele financiare îi permit acest lucru, ori cheltuielile necesare pot fi suportate de către un terț (ori de către familie), sau dacă anumite condiții sociale și legale sunt îndeplinite (cum ar fi, de exemplu, cele specificate în legea 448/2006, privind protecția si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în cazul optării pentru un asistent personal) pacientul ar putea opta pentru angajarea unei persoane cu experiență în domeniu.

 

Totuși, cei mai mulți aparținători se regăsesc între membrii familiei și/sau apropiații celui aflat în nevoie, scrierile internaționale în domeniu folosind pentru aceștia și termenii de  îngrijitori familiali (family caregivers) sau îngrijitori informali (informal caregivers).

Aceștia vor face tot posibilul să își îmbine propriul scenariu de viață cu cel al celui/celor de care vor alege să aibă grijă, căutând să găsească un echilibru între cele două. Spre deosebire de persoanele special angajate (în general, în limita a 8 ore/zi, 5 zile/săptămână), ei vor asigura sprijinul poate chiar și 24 ore/24, 7zile/7. 

 

Este de la sine înțeles că pe măsură ce gradul de dizabilitate al celui aflat în nevoie va crește (dacă boala va continua să avanseze, în ciuda tuturor eforturilor și tratamentelor), presiunea pe aparținător/i va crește direct proporțional.

 

Unii aparținători vor face față provocărilor mai bine decât alții. Unii, posibil, vor ajunge să aibă la rândul lor nevoie de sprijin, în special de ordin emoțional, pentru a putea continua să își ofere ajutorul. O parte dintre ei vor renunța. Lucrurile trebuie privite și evaluate din ambele perspective (pacient versus aparținător).

 

Parcursul unei boli nu poate fi delimitat, cum nici modul în care oamenii vor răspunde la diferitele schimbări de situație. Nu există un standard.

Astfel, fiecare va face face față cum va putea și cu resursele de care va dispune.

 

Aparținătorii vor fi adesea nevoiți să își schimbe planurile și/sau obiceiurile pentru a le veni în ajutor celor de care au grijă. Mulți vor renunța la vacanțe, ieșiri în oraș, odihnă, hobby-uri, unele vise, poate chiar și la job și nu de puține ori, își vor pune propria sănătate în pericol. Uneori, suferința celor de care au grijă îi va copleși. Nu sunt doar scenarii posibile, ci exemple preluate din experiențe reale, ale unor aparținători de cursă lungă. 

 

Poate cunoști deja pe cineva într-un astfel de rol. Sau poate ești chiar tu unul dintre aparținători.

Fiecare experiență merită împărtășită! Doar așa vom putea deveni mai conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul nostru și vom putea reacționa corespunzător. 

Din păcate, statul ajută prea puțin persoanele și familiile lovite de drama bolii. Ceea ce înseamnă că ajutorul va trebui să vină dinspre cei deschiși să asculte și să se unească, pentru a determina lucrurile să se schimbe în bine.

 

Vă mulțumim, dragi aparținători de pretutindeni! Datorită vouă, viața continuă să aibă sens! Eforturile voastre contează! Voi contați! 

Vă suntem extrem de recunoscători!

 

Autor: Mihaela Avrigeanu

 

#Apartinatori #IngrjitoriInformali #Insotitori #Noiembrie 

#FamilyCaregivers #InformalCaregivers 

 

04 noiembrie 2021
Noiembrie - Luna recunoștinței față de aparținători
The Unexpected Journey of Caring

 

Și tu contezi!